Conception for a train station

  • Client: Jönkoping Municipality
  • Programme: Conception for a train station
  • Dates 2016
  • Area 10 000
  • Erik Giudice Architecture team Nicolas Millot, Thibault Moncorger, Gustav Magnusson, Yvonne Caragounis, Ayaka Uezemi, Gustav Magnusson
  • Project team Large infrastructures & hight speed rail :Systra/ Sustainable development engineer: Calluna/ Urban planner: Noema
  • Images: LMNB / Aleksander Hońca

The philosophy behind the design is based on the connection between the city of Jönköping and surrounding nature demonstrated through the use of a light and playful wooden canopy structure, partly transparent and open towards the city on one side and Munksjön lake on the other. The matchstick structure pays homage to the city’s past as Tändsticksstaden, famous matchstick capital of Sweden.
Nature is calming and soothing. Lush urban green is a perfect match for a busy transit hub. Evidence is mounting on the how effective urban nature is by calming and refocusing the stressed and hyper busy mind. With trees we bring immediate visual exposure of nature – and flowering plants and shrubs draw in birds and insects and thus sounds of nature. This complements the organic wood structure ‘our living room in the forest’ and makes it truly come to life.
Using a combination of wood and polycarbonate panels, this iconic structure will provide shading, sunlight and natural ventilation while protecting against the elements. The organic nature of the design offers the station a strong identity and the elevated platform coupled with the semi-transparent cover will give the traveler arriving aboard the high-speed train an instant view over the surrounding lakes and forests. The station will offer Jönköping instant recognition on the new high-speed railway link and in line with the ambitions stated in the Design Vision, Jönköpingstaden och sjöarna.